Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


28. Hócsata

2008.02.27

n lassan kinyitotta a szemét. Valami csiklandozta az orrát, de képtelen volt rájönni, mi. Amint lassan kezdett kiélesedni a kép, egy barna gubancot pillantott meg, centiméterekre az orrától. Felemelte a fejét. És lassan kezdett ráébredni, hogy kegyetlenül zsibbad a keze. A szobába besütő nap aranyló fénnyel táncolt az ágyon. Mellette ott feküdt Hermione, félig betakarózva, és édesen aludt, a karját használva párnának.Gyönyörködve nézte a mellette fekvő angyalt, és ráhúzta a takarót, nehogy megfázzon. Hermione azonban, mintha megérezte volna, hogy figyelik, mocorogni kezdett. Lassan megfordult, és megdörzsölte, majd kinyitotta a szemét.- Oh. Jó reggel, Antonius.- Jó reggelt, Hermione – felelte, és gyengéden kihúzta a lány alól a karját, aki csalódottnak tűnt. – Nagyon elzsibbadt a kezem… - tette hozzá magyarázatnak, majd a lány fölé hajolt, és gyengéden megcsókolta. – Reggelit?Az ágy sarkánál, egy kisasztalon hatalmas tálca várta őket. Piton megpöccintette a pálcáját, és a reggeli lassan az ölükbe repült.- Teát? Narancslevet?- Narancslevet. És… sonkát.Egy darabig semmi nem törte meg a csendet, csak a rágásuk hallatszott, és az evőeszközök kopogása.- Mit terveztél mára? – kérdezte aztán Piton, miután letette az üres csészéjét. Hermione elgondolkodva nézett rá.- Először meglátogatom Hagridot…- Jó mulatást…- Aztán elmegyünk a hóemberépítő versenyre…Piton elvigyorodott. Albus már évek óta meg akarta rendezni… de ő eddig mindig tett róla, hogy elmaradjon. Idén viszont… Mi lehetne jobb karácsonyi program?---

Perselus a kastély árnyékában ácsorogva figyelte, ahogy Harry és Ron egymást tépi, mert nem tudnak megegyezni, hogy mekkora legyen a hókviddicspálya, amit építenek. Hermione néhány lépésnyire tőlük Ginnyvel gyúrta a havat – a vörös hajú lány időről időre zavart pillantásokat küldött Piton felé, aki nem értette, mi baja lehet vele. Ha csak az nem, hogy aznap reggel tizenegy órakor, együtt jelentek meg a klubhelyiségben – egy emlékezetes délelőtt után – a tegnap esti ruhájukban, elég ziláltan…. Amilyen pechjük volt, az fél Griffendél ott volt, azt figyelve, hogy vajon Dennis Creevy mikor fog leesni a lámpáról, ahova a pattogó cipőjének köszönhetően került.

Tőlük nem messze Hagrid gyúrt valamit elképesztő erővel, Dumbledore pedig a sarokban, egy paraván mögött dolgozott. Piton tekintete megakadt McGalagonyon, aki olyan lelkesedéssel felügyelte a verseny tisztaságát (Nem, nem a higiéniáról volt szó, akkor ugyanis Hagridot kapásból ki kellett volni zárni a trágyásvödör miatt, amit használt), hogy senki ne használjon varázslatot, mintha arra kérte volna az igazgató, hogy zsűrizzen a legízléstelenebb csokornyakkendők versenyén (ahol viszont Hagrid narancssárga pöttyös nyakkendője vitte volna a pálmát)Hamarosan azonban a tanárnő megunta Harry és Ron veszekedését, és szikrázó pálcával sietett rendet tenni köztük – láthatóan kevéssé hatották meg Harry érvei (De ha arányosra akarjuk készíteni a pályát, ami nagyon fontos, kisebbek lesznek a karikák, és különben is Ron ütött először…) de hidegen hagyták Ron kifogásai is (Nincs elég idő az egészet megépíteni, elég, ha a játékosok és a karikák megvannak, amúgy Harry elgáncsolt…)Piton elgondolkodva figyelte, ahogy Ron bosszús képpel megjavítja az elszakadt narancssárga pólóját, és Harryvel ismét összehajolnak, hogy rendbe hozzák az összetaposott romokat.Maga elé meredve megindult a versenyzők közt – McGalagony lusta pillantásától kísérve. Versenyzőként nem sétálhatott volna el, de az átváltoztatástan tanárnő úgy vélte, mivel még hozzá sem kezdett, és mindössze negyed óra van a végéig, már igazán nem számít. Hamarosan került egyet, és Dumbledore paravánja mögött találta magát, ahol az igazgató azzal volt elfoglalva, hogy egy létrán állva kifaragja a Mikulás orrát.Piton megköszörülte a torkát.

- Hm. Dumbledore professzor?- Per... Antonius! Miben segíthetek?Piton kihúzta a zsebéből a két kis fiolát, amiben az emlékek kavarogtak.

- Meg tetszett kérni, hogy ezt adjam kölcsön…Az igazgató hamar lemászott a létráról, és odalépett a kollégájához, és eltűntette a zsebében az emlékeket.- Igazán nagyon köszönöm.- Nincs kedve elmondani, mire készül?- Nos… hát rendben. Ez a Mikulás lesz, és a szánja. Két rénszarvast terveztem, de azt hiszem, egy is épp elég lesz…- Hát persze… - felelte sértett-gúnyosan, majd sarkon fordult, és elviharzott, még mielőtt meg találná fojtani az öreg varázslót a saját szakállával.---

- Az első helyezett – olvasta fel Minerva az eredményeket – Antonius Allyway szobra, melynek címe: „Potter, láthatatlanná tévő köpenyben, takarodó után”.Piton elkerekedett szemekkel nézett az igazgatóhelyettesre, aki láthatóan nem tartotta sokra Dumbledore ötletét, majd kezet rázott a boszorkánnyal, és átvette a díjat, három doboz citromport.- Második helyezett – folytatta a felolvasást – Rubeus Hagrid Svéd Sróforrú szobra!- Igazán köszönöm, professzor, nem köllöt vón’…- vette át az ajándékát az óriás, és kezet rázott az átváltoztatástan tanárnővel. McGalagony fájdalmas képet vágott.

Dumbledore időről időre Harryre, majd az órájára pillantott.McGalagony a fájós kezét masszírozgatva jelentette be a harmadik helyezettet:

- A harmadik pedig Harry Potter és Ron Weasley Kviddicspálya című alkotása!

Harry és Ron vigyorogva előléptek – Ron orrán egy kötés őrizte az véleménykülönbségük emlékét.Piton unottan a zsebébe süllyesztette az édességet, amikor megpillantotta a gyanútlanul álldogáló Hermionét – és nem tudta megállni. Lehajolt, és gyúrt magának egy hógolyót. Megcélozta a lány nyakát, eldobta a labdát, és – és Olívia McGalagony besétált a képbe.Piton arcából leszaladt a vér, amikor meglátta, hogy a hólövedék teljes sebességgel nekicsapódik a sötét varázslatok kivédése tanárnő arcának.Via megtántorodott, és kis híján elterült a hóban. Nagy nehezen visszanyerte az egyensúlyát, és döbbenten nézett Pitonra.- Mit képzel magáról, Allyway! Ez vért kíván - jelentette ki, és egy pillanat múlva már repült is az egykori bájitaltan tanár felé a hógolyó.Perselus reflexszerűen lebukott, és a lövedék az igazgató orrán ért célba – aki lelkesen csatlakozott a kibontakozó csatához.A következő pillanatban Hermione, aki rájött, hogy a támadás célpontja volt, Via, aki az áldozat lett, és Dumbledore, aki miatta kapta a hógolyót, mind őt célozták meg. Piton a pálcájával kettőt eltérített – egy fülön találta Ront, és belelökte a kviddicspályájukba – a másik Hagrid hátán csattant, aki Harry ártatlan arcát és a háttérben zajló eseményeket látva meg volt győződve, hogy a kis túlélő volt a tettes. A harmadik viszont szemközt vágta (nem hiába volt Via SVK tanár, tudott célozni.)Amíg nagy nehezen próbálta kitörölgetni a havat a szeméből, Ron ráugrott, és hátradöntötte, bele Hagrid művébe (ami igen fájdalmas egy találkozás volt)

A fejük felett pedig elzúgott egy tucat hógolyó, ami kiverte Neville kezéből a szárított növényes tálcát, és Bimba professzor süvegét is elsodorta (voltak ugyanis olyan ostobák, hogy az üvegházakhoz igyekeztek. )Pillanatokon belül követhetetlenné váltak az események.---

Piton zihálva kimászott egy láb alól, amiről azt hitte, Harryé, de rá kellett jönnie, hogy Neville-hez tartozik. De csak az egyik, a másik Monstróé. Leporolta magáról a havat, és körbenézett. Hermione épp Ront rántgatta ki Hagrid művéből, ahova a Creevy testvérek temették. Via unottan hallgatta McGalagony szemrehányásait Seamus pedig még mindig az üvöltő Deant temette hóba.- Hermione? – lépett oda a lány mellé. – Nem fázol?- De elég hideg van – kapott az ötleten – be kellene mennünk – idő közben elengedte Ron lábát.- Hé! Hé! Ne hagyjatok Itt!

Piton és Hermione azonban, mintha meg sem hallották volna, egymásba karoltak, és elindultak a lépcső fele. Piton a nagy tölgyfaajtóban (amit célt tévesztett hógolyók borítottak) visszapillantott a csatatérre, ahol Ginny kétségbeesetten kereste élete szerelmét.- Harry hol van? - Kérdezte automatikusan a lánytól.- Hm... Nem tudom - felelte, és toporogni kezdett. Piton nem tudta eldönteni, hogy fázik-e, és szeretne bemenni a Griffendél-toronyba, vagy nem akar válaszolni. A tekintete egy pillanatig tovább pásztázta a terepet, és rá kellett ébrednie, hogy az igazgató is eltűnt. Bosszúsan felhorkantott - le merte volna fogadni, hogy mostanra mindketten egy forró csoki mellett ülnek az igazgatói irodában, és az ő emlékeit elemzik. De ha Harry rájön, hogy ő ki valójában.... Az igazgatónak az volt az utolsó húzása.

Megrántotta a vállát, és belépett a bejárati csarnokba, ahol másodévesek vidáman csúszkáltak a jégen (amit Hóborc jókedvében hozott létre) Argus Friccset kerülgetve, aki kinyúlva feküdt a hátán, és minden kísérlet, hogy felálljon, kudarcba fulladt.Piton széles ívben kikerülte a gondnokot - nem óhajtotta a délutánt büntetésben tölteni - és a konyha felé kormányozta Hermionét.- Egy forró csokit? - kérdezte. Valójában magyarázatnak szánta, hogy miért nem a márványlépcső fele indultak.

Hamarosan ott álltak a gyümölcsöstálat ábrázoló festmény előtt. Beléptek a konyhába, és Hermione rosszalló pillantásokat vetett Perselusra, míg megrendelt az uzsonnát.- Vigyen csak uram! Vigyen, amit tetszik! - És vitt Ronnak egy tálca csokis képviselőfánkot - feltételezve, hogy nem lesz túl barátságos hangulatban, ha végre valaki kiszabadítja a hóhegyből.

A klubhelység elé érve látták, hogy nem csak ők kaptak egy kis havat a nyakukba. A Kövér Dáma morcosan gubbasztott a keretében, egy vastag törölközőt tekerve a nyaka köré.- Mi történt? - kérdezte Hermione együtt érzően, elégedetten szorongatva a csokis bögrét a kezében.- Az az ostoba kisgyerek a harmadik emeleti óvodaképről. Az a szőke hajú. Viccesnek találta, hogy mindenkinek hógolyót nyomjon a nyakába.Piton magában elmosolyodott. A Dámát látva mindenki azt hitte volna, egy lavina túlélője.- Hógolyózni jó! - adta meg a jelszót, mire a festmény előre lendült, és bemászhattak a portrélyukon. Piton biztos volt benne, hogy valami olyasmit hallott, hogy a következő jelszó a ”halál az óvodásokra” - lesz.

A klubhelyiség üres volt. A kandallóban azonban barátságosan ropogott a tűz. Hermione azonnal megindult a kedvenc karosszéke felé, és letelepedett, kezében a bögrével. A haja göndör, vizes fürtökben lógott az arca körül. Piton habozott egy pillanatig, majd elővarázsolt egy pokrócot, és a lány vállára terítette, majd letelepedett mellé, és maga is betakarózott - miután megragadta a saját bögréjét.Csöndben néztek a ropogó tűzbe. Piton pillantása Hermionére tévedt - a lány elbűvölten nézte a lángok rángatózó táncát. Perselus belekortyolt a kakaójába, és a tűzhely felé fordította a tekintetét.Lángok. Sikoly. A lába alatt ropog a hó, és ő rohan, rohan... Roxmorts ég, mindenki a tüzet próbálja oltani, de szinte képtelenség. Két auror a nyomában. Befordul egy sarkon, és hoppanál a falu másik végére. Meg kell találnia a gyújtogatót. Meg kell találnia azt, aki végzett Florentiával.Újabb sarkok. Sehol semmi. A halálfalók már majdnem mind eltűntek, de biztos volt benne, hogy az az alak még itt van. Gyönyörködik a munkájában.Nagy kockázatot vállat azzal, hogy nem tűnt el azonnal. Ha elkapják... az Úr legyen irgalmas. De az agyában még lüktetett a vér, és érezte a zsibbad ürességet, ami eltöltötte, amikor látta, hogy egyetlen fiatalkori szerelmét eltalálja az átok.Pedig térden állva könyörgött.Sokat vesztett a régi szépségéből, de... És most halott volt, kegyetlenül a földre vetve, kicsavart tagokkal. A kép évekig kísértette álmaiban.Fut... tovább... meg kell találnia...Hirtelen valami a bokája köré fonta magát, és ő elvágódott a hóban. Azonnal a hátára fordult, hogy lássa, ki átkozta meg, de ahogy emelné fel a jobb kezét, egy hegyes orrú, fekete csizma rátapos a csuklójára.- Keresünk valakit, Perselus?Egy árnyék vetődik föléje. A nap a szemébe süt, nem tudja kivenni az arcát.- Csak nem hiányzik az a szánalmas kis senki... Ah, még annyira sem vagy ellenfél, mint gondoltam volna... Tudtam, hogy áruló vagy... Persze a Sötét Nagyúr nem hisz nekem... De egy napon... Egy napon, majd a szemembe fogsz nézni, és a halálodért könyörögsz... És én nem fogok kegyelmezni. Az lesz a büntetésed, hogy varázstalanul, nyomorékon és elhagyottan kell leélned az éveidet... Mert miattad neheztel rám a Mesterem.... És most... Viszlát...Fény villant, és a kép elsötétült.- Antonius! Antonius, jól vagy? - Piton kinyitotta a szemét, és az esi alkonyatból egy meleg szempár nézett rá.- Igen csak... Azt hiszem, elaludtam.

Hermione aggódó pillantásokat vetett rá.- Nagyon rossz álom lehetett. - komoran a szemébe néz. - Mit láttál?

Piton aggódva felnézett. Csak nem jött rá...?- Ne haragudj... azt hittem... azt hittem, hogy a tipikus tüneteit látom egy törölt emlék visszatérésének. Sajnálom... Én....- Nincs... Nem számít... - Perselus a kezébe temette az arcát. Szóval... Azért nem emlékezett... És... azért kapott tüdőgyulladást abban évben, és onnan volt a sérülés a kezén. Ezt... össze kell majd raknia. Minél többször végignézi majd, annál több részlet lesz a helyén. Hátha... hátha rájön, ki az a titokzatos halálfaló, aki az életére tör.- Azt hiszem... - kezdte, de kivágódott a Kövér Dáma portréja, és egy víztől csöpögő Ron Weasley viharzott be a terembe.- EZT.... MÉGIS... HOGY ... GONODOLTÁTOK?! Mindenki otthagy, hadd fagyjak meg a hóban! Mert Ron Weasley nem számít! Harry már az elején eltűnt! Ti meg bennhagytatok a hóban, és csak magatokra gondolva, beköttettek a jó melegre, kakaót inni, meg enyelegni, meg... Az ott csokis képviselőfánk?

Hermione elmosolyodott.- Igen, az. Gondoltuk... Gondoltuk, kevésbé lennél felháborodva, ha tudnád, hogy...Ron csodálkozó szemekkel nézett fel rájuk.

- Mé' ki va' i' fel'áboro'va'? - kérdezte teli szájjal. Hamarosan kinyílt az ajtó, és két levert Creevy mászott be a terembe. Ron megragadta az egész tálcát a biztonság kedvéért.- Mi történt?- Büntetőunka McGalagonnyal. Lehet, hogy mégsem kellett volna azt a bűbájt rátenni Ronra... Minervának - itt Hermione méltatlankodva felhorkantott - majdnem húsz percbe került, míg kiszabadította, ugyanis elfelejtettük, mi az ellenátok...

Hamarosan azonban - mielőtt Ron végzett volna a képviselő-fánkokkal, hogy megnyúzza a Creevyket - kivágódott az ajtó, és Fred és George vonult be a terembe. A Griffendélesek kitörő lelkesedéssel fogadták őket - csak Hermione vágott világfájdalmas képet.- Engedd, meg - kezdte Fred - hogy bemutatkozzunk. - Odanyújtotta a kezét Pitonnak. - Fred Weasley vagyok. Ő pedig a testvérem George.- Örvendek. Antonius Allyway.- Örülök, hogy igent mondtál - dörzsölte meg kezeit Fred - alig várom, hogy nyélbe üssük az üzletet...- Üzletet? - kérdezte Hermione gyanakodva, és rosszalló pillantást vetett Pitonra.- Eladom a mágikus görkori tervét - jelentette ki. - Ez nem az én szakterületem, Fredék viszont biztos többet is ki tudnának hozni belőle...

---

Piton elégedetten felcsavarta a pergamentekercset, amit az ikrek aláírtak. Fred és George kevésbé tűnt elégedettnek - egy összeget akartak adni az ötletért, Perselus azonban ragaszkodott a részesedéshez. Így minden eladott W&W ugráló cipő (mivel az ikrek kaptak ezért az ötletért is) és görkori után 6% az egykori bájitaltanár számlájára kerül majd.- Igazi érvágás - bosszankodott Fred.- Mi lesz így velünk - tettetett színpadiasan George.- Valakinek sikerült megvágni benneteket? - kérdezte egy hang a klubhelyiség bejárata felől. Harry volt az.- Ah, a mi kis túlélő kviddicskapitányunk! - kurjantott Fred, és hátba vágta.- Amint elnézem, valakinek sikerült téged is megvágni - tette hozzá George, és a fiú arcára mutatott, amin hosszú vágásnyom éktelenkedett. Hermione aggódva közelebb lépet.- Mi történt, Harry?- Hm... Semmi, elestem...Piton biztosra vette, hogy Dumbledore-ral járt valahol. A keze ökölbe szorult a gondolatra, hogy Potter tudhatja, mi folyik itt, pedig az élete volt veszélyben, hogy összeszedje az adatokat... De a legrosszabb az volt, hogy Hermione is hallgat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.